fds > nl/column/2018/10/3/wie-of-wat-inspireert-ons-levenslang/3

Blog

 
 
3 oktober 2018

Wie of wat inspireert ons levenslang?

Het eerste wat in mij naar boven komt is de profeet Jeremia. Zijn levensverhaal raakt me altijd al, sinds 1990 in elk geval. Toen kreeg ik een historische roman over Jeremia en kon ik me helemaal inleven in zijn levensverhaal. Vier plaatjes schrijf ik nu neer.

Het 1e plaatje. Hij wordt geroepen op jonge leeftijd en protesteert dat hij te jong is. Maar God raakt hem aan met zijn hand en zal met hem zijn. Ik herken dat want vanaf mijn 12 levensjaar gebeurde er van alles in de wereld waar ik diep door was geraakt. Honger in India, rassendiscriminatie in de Ver. Staten en oorlogen op verschillende plaatsen. Ik kreeg onenigheid thuis omdat ik vond dat we best veel konden geven om die hongersnood aan te pakken. Ik werd lid van de Anti Rassendiscriminatie Klub waarbij Fedde Schurer een voortrekker was. Natuurlijk waren Rosa Parks en ds. M.L.King de inspiratie van dat gebeuren. En ik zou gaan dienstweigeren, ook wel door de Doopsgezinde basis die ik thuis meekreeg. Later heb ik dienst geweigerd omdat Gandhi mij inspireerde.

Het 2e plaatje. Jeremia profeteert in de tempel. Hij zegt: “Die tempel is geen garantie als je niet de armen, de weduwen, de wees en de vreemdeling goed behandelt.” Dat wordt hem niet in dank afgenomen. Ik heb nu en dan in mijn leven ook dingen gezegd waar andere mensen niet blij mee waren. Geloof en leven horen bij elkaar. Wat je op zondag hoort, zul je op maandag doen! 
De kerk, alle vrome woorden zijn niets zonder daden.

Het 3e plaatje. Omdat Jeremia koningen, priesters en valse profeten aanpakt met zijn woorden, wordt hij bedreigd en later in de gevangenis geworpen. Hij bidt dat de stem van de Ene in hem te sterk is. Hij wil zijn roeping opgeven maar dan laait een vuur in zijn binnenste op. Crisis in zijn leven. Crisis hoort wezenlijk bij mijn en ons leven. Kansen om verder te groeien maar dat zie je niet als je in de crisis zit. Dan is vertrouwen het sleutelwoord en verbondenheid met enkele mensen.

Als ik terugkijk in mijn leven zijn er drie momenten van crisis geweest. Twee keer koos ik voor ander werk omdat het werk (het systeem) mij beklemde. De 3e keer was een crisis in het werk en ik bleef maar ook daar werden dingen opgelegd die me niet vrijmaakten. Ik leerde toen van een wijze vrouw dat je altijd mag zeggen: “Dit is jullie mening en ik heb een andere mening. En die twee meningen mogen er allebei zijn.”  Dat heeft me er door heen geholpen naast mensen die nabij bleven en een tekst die ik kreeg met de titel 'strijders van het licht'.  Die tekst is inspirerend omdat je mag falen en weer op mag staan.

Het 4e plaatje. In het leven van Jeremia heeft de crisis en het lijden niet het laatste woord. Hij hoort die innerlijke stem die zegt: “Ik sluit een nieuw verbond met jullie. Ik leg mijn wet in jullie hart.”
Dat raakt me steeds weer dat die innerlijke stem in ons hart is, en de weg verlicht.

Naast Jeremia zijn er dierbare mensen die mij inspireren. Mensen die ik graag elke week ontmoet. En de natuur en muziek inspireren mij steeds weer. De natuur is een onuitputtelijke bron met dieren en planten die mij boeien en laten genieten in de verschillende jaargetijden. Ik heb ontdekt sinds een half jaar dat ik eigenlijk een danser ben. Geen prater. Sinds drie en half jaar is biodanza mijn grote hobby. Ik schilder en fotografeer al meer dan 20 jaar.

Tenslotte: Neve Shalom of Wahat al-Salam is een inspirerend vredesdorp in Israel, zie www.nswas.nl

Inspiratie delen is zingeving vermenigvuldigen is de naam van mijn website: www.ZINspiratie.net

dat we inspiratie mogen blijven delen tot onze laatste ademtocht!

 


Terug
  Meer informatie     ANBI-register Friesche Doopsgezinde Sociëteit
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl