Nieuws

 
 
23 februari 2018

Vasten 2018

14 maart: We zijn over de helft. Lees deze week hoe het gaat met het vasten.

JG: Aangeraakt!  
Veertien dagen van de veertigdagentijd zijn al weer voorbij. Op de vijftiende dag komen we bijeen met vier zusters en 1 broeder: huiskamerbijeenkomst met als thema
‘Aangeraakt ’. Voor alle vijf is aanraken en aangeraakt worden van levensbelang. Het maakt wel een groot verschil door wie je wordt aangeraakt en of dit met respect gebeurt. Een fijne aanraking kan je muur afbreken. Aangeraakt worden door iets wat je overstijgt? Ja dat gebeurt ons alle vijf vooral in de bergen en bij zee. Dan word je verbonden met iets wat bijna geen woorden heeft maar je opneemt in aanwezigheid en verbondenheid. Dat gebeurt ook met bepaalde muziek die diep rustig maakt en een diepgaande ontmoeting zoals vandaag ons overkomt. Bijzonder om zo levensverhalen te delen! En bij het afscheid mag ieder zijn rechterbuurvrouw/man aanraken zoals het op dat moment is. Kostbaar en kwetsbaar om zo leven te laten gebeuren in deze veertigdagentijd.

AR: 
Afgelopen week was een bijzondere week met veel ontmoetingen, verdriet en vreugde. Zo was er een verjaardag, een ontmoeting met collega's in de lande, een lunch met vriendinnen, een spontane uitnodiging voor een etentje, een afscheid van een geliefd gemeentelid en de geboorte van ons vijfde kleinkind. En  dat alles in de derde week van de 40-dagentijd.
Er wordt wel eens gezegd dat de op 1 januari genomen goede voornemens stranden in de derde week van januari. Ik wil niet zeggen dat mijn goede voornemens gestrand zijn maar... in een rustige week zonder al te veel verplichtingen lukt het beter de gestelde doelen te halen dan in een drukke week met allerlei onverwachte gebeurtenissen.
Met name de voorgenomen meditatiemomenten zijn er bij in geschoten. Ik ben ook geen stilzittend mens. Ik kan veel beter mediteren tijdens een wandeling een  fietstocht of tijdens het eten koken. Het zwerfvuil heeft mijn permanente aandacht. Hiervoor heb ik een heel handig hulpmiddel aangeschaft. Een grijper. Ik hoef niet te bukken en ik krijg geen vieze handen. Zonder dit hulpmiddel zou ik het opruimen van zwerfvuil een stuk lastiger vinden. Nog iedere keer verbaas ik mij over het afval dat mensen weggooien en wat dus bij ons in de container terecht komt. Gelukkig wordt ons afval niet gewogen anders had ik een probleem.
Dan het voornemen om drie keer in de week vegetarisch te eten. Is op woensdag na gelukt. Een verandering vraagt tijd, aanpassing en discipline. En daar ga ik aan werken. Daarom voor de komende week geen nieuwe voornemens.

7 maart: Vandaag weer twee verslagen over het vasten:
FV: 
De eerste dag was ik na twee verzen al weer bezig met mijn agenda en de mailtjes die binnenkwamen. De tweede dag lukte het al beter, maar toen ging ik op zoek naar wat de woorden betekenen. Ik was nog steeds niet veel verder dan het eerste vers, maar door het zoeken naar betekenis, al was het eerst gewoon technisch zoeken, bracht me al wat verder. Na de derde dag begonnen er vragen boven te komen. Dat was bijzonder, want het waren vragen die me veel dieper raakten. Ik reageerde niet meer alleen met mijn hoofd, maar vooral met mij gevoel. Het leek net of de tekst een extra dimensie kreeg, diepte voorbij de woorden. Een betekenis die kantelde. Van tekst om uit te leggen, werd het een tekst voor mij.
Als u het begin van het Marcusevangelie wel eens gelezen heeft, dan weet u dat hij geen geboorteverhaal vertelt. Jezus is daar plots lijkt het wel, neemt zijn plek op aarde in. Hij is ook plots in het leven van de leerlingen. Hij spreekt ze aan en ze gaan mee. Hoe was dat voor mij? Hoe is dat voor mij? Jezus die gewoon in je leven is. Ineens kwam Hij heel dicht bij. Door vol te houden met aandacht bij de tekst, lezen en herlezen, wachten en tijd nemen. Nog een stukje lezen. Als Jezus zijn weg gaat, verandert er van alles voor de mensen die Hij ontmoet, uit liefde, omdat Hij geraakt werd. Wonderlijke gebeurtenissen, niet te geloven, als je letterlijk bij de tekst blijft. Maar als je je laat raken in je gevoel … Er kwam een besef van veel wonderlijke veranderingen in míjn leven. Ik werd er stil van. De beleving gaat voor mij ook de woorden voorbij. Niet vanuit mij ontstond ontmoeting, maar vanuit Degene in en achter de tekst, ik werd ontmoet en veel van wat altijd moet verdween, als was het maar voor even.

HA: Zondag is altijd in de (RK) traditie dat je die dag NIET vast! Je kunt op de dag van de Opstanding/Verrijzenis niet vasten, maar juist feestvieren.

Het gaat met vasten in die zin:  n i e t: ik denk er wél vaak aan, maar doe het niet. Ik lig, loop en sta er wel bij stil, maar geef het geen vorm. Heb teveel sores aan mijn hoofd, en realiseer me dat dát juist óók een aspect van vasten is: die sores even geen ruimte geve. We kunnen alleen maar tijd "maken" door vertrouwde dingen deze periode NIET te doen. Ik moest aan mijn moeder denken die placht te zeggen: geen tijd is geen zin.  

Dus ik heb geen zin in vasten. Zo kom ik mezelf tegen en dat is juist de bedoeling van vasten: dat je jezelf tegen komt. Kennelijk vast ik dit jaar door niet te vasten. Wat een rare boel. Ik kan het niet mooier maken dan het is. (de laatste tijd speelt me dit "grapje" - want het is geen grapje vind ik - door het hoofd, van dat meisje op de zondagschool, dat haar moeder vroeg "hoe oud was jij mamna, toen jij van de kerk af mocht?".

Als vasten mij dit jaar iets zegt, is het dat het een appèl op me doet om trouw te blijven aan het verbond dat ik gesloten heb met de brs en zrs! Als God trouw aan mij blijft, moet ik het ook blijven aan de Gemeente: ik heb wat beloofd, toen ik belijdenis deed. . .

2 maart: Hoe is het gegaan met de vastenweek van 
AR en EH? Hieronder hun verslag.

AR: Een update van mijn voornemens voor deze 40dagentijd.

Als eerste het 14 uur vasten. 14 uur niet eten geeft tot nu toe geen problemen. 's Avonds drink ik een aantal koppen rooibosthee ook omdat het theedrinken er overdag wel eens bij inschiet.  Wel gaat zo rond 22.15 uur bij mij het licht uit. In bed lees dan nog een paar bladzijden uit een boek. Al snel dienst de slaap zich aan en de rest van de nacht slaap ik uitstekend. Geen hongergevoel zoals ik dat in het begin wel eens had. Het lichaam is er schijnbaar al aan gewend. 

Ten tweede het opruimen van zwerfafval. Meestal iedere dag en soms om de dag doe ik mijn rondje en iedere keer kom ik met een zak vol vuil thuis. Zelfs nu het schoolvakantie is ligt er iedere keer nieuw zwerfvuil. Ik begin zo langzamerhand te denken dat de inwoners van het dorp waar ik woon niet trots op hun dorp zijn anders gooi je toch niet argeloos iedere keer opnieuw je lege shagzakje of lege sigarettenpakje weg? Of het leeg gedronken blikje of flesje? Of de lege strip kauwgom?  Ik overweeg hier een of andere actie voor te bedenken, misschien in overleg met de scholen, dorpsbelang en de kerken? Tot die tijd ruim ik zwerfvuil. 

Tot slot mijn voornemen om een week geen vlees te eten. Dat is mij gelukt maar... Op de eerste dag van mijn vleesloze week was het etentje van de zusterkring gepland. Ieder jaar na de jaarvergadering gaan de zusters met elkaar uit eten in het plaatselijke restaurant. Zo ook dit jaar. Had ik net deze dag als eerste dag uitgekozen voor mijn vleesloze week maar ik wilde de afspraak met mijzelf gemaakt niet verbreken. De kok kwam om ons te vertellen welke drie vleesgerechten hij voor ons bedacht had: 1. kipfilet met een heerlijke saus, 2. zalmfilet met een paar gebakken gamba's of 3. varkenshaas. Op mijn vraag of er ook een vegetarisch gerecht was moest de kok even nadenken. Een gevulde wrap was zijn reactie. Om heel kort te zijn, in vergelijking met de andere gerechten, kwam ik er bekaaid af. Dit was op donderdag. Op vrijdag gingen mijn man en ik naar het vrijwilligers weekend in Dopersduin, Schoorl. Vrijdagavond een prima vegetarische ovenschotel en op zaterdag een heerlijke vegetarische groentestoof. Thuis is vegetarisch koken natuurlijk helemaal geen probleem. Er zijn genoeg heerlijke vegetarische gerechten. Vandaag mijn laatste vegetarische dag maar mijn voornemen is dat ik vanaf nu maandag, woensdag en vrijdag  vegetarisch eet. 

Mijn nieuwe voornemen voor de komende week is iedere dag een half uur meditatie.

Vastenverslag EH
Eerst moet ik vertellen dat ik vorig jaar vastte zonder het door te hebben. Ik was nog niet christelijk. Ik kreeg lichamelijke klachten. Ik moest 10 weken wachten voor het ziekenhuis plaats had om me te onderzoeken. Van de onzekerheid raakte ik soms vreselijk in paniek. Wat had ik in godsnaam? En hoeveel anderen hadden zo door de eeuwen der eeuwen heen geleden, en erger dan mij? Om de illusie van controle te krijgen, ging ik toen streng diëten. In die heftige tijd had ik voor de eerste keer in mijn leven een mystieke ervaring. Mij werd een emotie van liefde en vergeving gegeven, die ik ervoer als komende van buiten mij. Sindsdien ga ik naar de (doopsgezinde) kerk. En sindsdien heb ik regelmatig ontroeringen die getriggered worden door het woord Jezus Christus en het lijden. Soms meer, soms lijkt het bijna weg. De ervaring heeft mij structureel veranderd: ik ben meer een mensenmens geworden dan daarvoor. Hoewel ik dus de wachttijd voor het ziekenhuis heb vervloekt, is het vanwege de mystieke ervaring uiteindelijk een zegen gebleken.
Toen ik in mei eindelijk naar het ziekenhuis mocht, bleek ik niks bijzonders te hebben. Toen ik dat wist (en iets meer ging drinken), traden ook de bijverschijnselen niet meer op.
Maar nu! Tegelijk met dat de vastentijd begon, kreeg ik weer lichamelijke klachten. Hoe is het mogelijk! Misschien  zal ik dit jaar dus hetzelfde meemaken als vorig jaar.
Dan het vastenlijstje.
Geen koffie, CHECK.
G
een gebak, CHECK.
Geen alcohol, CHECK.
Geen chocola, GEZONDIGD. Ik vond mezelf zo zielig soms dat me dat niet lukt.
Geen GeenStijl, CHECK.
Geen Facebook, CHECK.
Geen Tinder, CHECK.
Geen televisie, CHECK (NB 1x gezondigd, Voetbal Inside met Gijp / Derksen op maandag gekeken terwijl ik ook op de computer bezig was).
Geen seks, CHECK

26 februari: Vandaag de bijdrage van MG en JB:
JB: 
In het begin was het wel gek om geen sociale media te gebruiken. Heel vaak zat ik loos met m'n telefoon in de hand, zonder dat ik echt iets wilde gaan doen. Alleen even door foto's heen kijken op Instagram, of de reacties op een bepaalde gebeurtenis lezen op twitter. Het is ook gek dat je opeens niet kan delen dat er iets speciaals of leuks is gebeurd. Hoe meer dagen er voorbij gaan, hoe makkelijker dit wel wordt. 
Het wandelen daarentegen gaat goed. Elke dag loop ik tussen een half uur en een uur, en het weer - lekker koud maar zonnig - werkt natuurlijk ook mee.

MG: Waar ben ik tegenaan gelopen bij mijn poging om geen goederen in plastic verpakkingen te kopen. Na een gezellige dag Zwolle, wilde ik nog gauw wat dingen kopen. Stokbrood, nootjes en halvarine. 's Morgens niet goed nagedacht over de alternatieven, dus ... Stokbrood in plastic. Er is vast ergens een winkel waar ik het in papier kan krijgen. Nootjes in een plastic bakje en ook de halvarine in een plastic bakje. Beide bakjes worden wel weer hergebruikt voor het invriezen van fruit e.d. Een alternatief voor rijstwafels moet ik nog vinden. Die heb ik niet meer gekocht. Zelf maken? Geen idee hoe, maar dat is te vinden. Boodschappenlijstje van woensdag: groente (meegenomen tassen), vleeswaren (in meegenomen bakje), nootjes en rozijnen (in zakje). Alles op de markt. Brood in papieren zak bij de bakker. Olijfolie in fles. Zuivel in pakken (oké, een plastic laagje aan de binnenkant) en tandpasta (plastic tube). We kunnen nu al merken dat de container leger is dan anders. Vooral de harde plastic bakjes met bv. druiven, vlees en vega namen veel ruimte in.
Ter inspiratie heb ik gister de blog gelezen van het zero waste project van 2 zussen, die afvalvrij leven. Ook ben ik lid geworden van de Facebookgroep Zero waste Nederland. Daar komen veel tips voorbij. 

23 februari: De eerste week is voorbij. Hoe is het gegaan met vasten? Vandaag de bijdrage van JG
Uitgedaagd tot verbond: krachtenspel. De eerste week van de veertigdagentijd zit er op. Gisteravond gedanst dat ik werd beproefd. (evangelielezing van afgelopen zondag Mc 1,12-15). Ik lag op de grond, ineengedoken, verdrietig en geslagen. De beproever kwam en duwde mij tot 2 keer toe vrij ruw om. Ik rolde op mijn rug, languit met open handen. Waar was mijn fundament van mijn doop: ik ben geliefd? Daarna heb ik 2 keer mensen geduwd die in de beproeving waren. Wat een spanning in hun lichamen! Ook zij zijn geliefd van daaruit voelt het duwen voor mij als een serieus spel. Tot slot mogen we dansen steeds weer vanuit de houding van beproefd worden naar het geliefd worden omdat een engel ons verzorgt. Ik lach door mijn tranen heen. Zo is het vaak nu in mijn leven! Deze 1e week is een krachtenspel. Ik heb minder mensen gemaild en gebeld en dat voelt voorlopig goed maar ook spannend nu en dan.

21 februari: FV: Deze periode heb ik er voor gekozen om vasten invulling te geven door iets te doen. Dat lijkt makkelijk maar de keuze om elke dag een half uur tot drie kwartier bezig te zijn met het Marcus evangelie betekent heel veel drukte en geruis van het dagelijks leven los te laten. Dat valt nog niet zo mee. De eerste drie dagen lukt het wel om te lezen, maar echt in de tekst komen niet en dat wil ik wel bereiken. Herhalen, loslaten van wat de losse woorden betekenen of het rijtje daarvan, en zoeken naar wat de tekst mij wil vertellen.

HA: Ik heb het besluit genomen niet te vasten in eten en drinken, maar in het besef dat het nooit lukt om meer uren dan 24 uur te proppen in één etmaal, kan ik alleen maar "tijd maken" door iets (tijdelijk?) niet te doen. De eerste week is dat, dat ik probeer geen tv te kijken: geen nieuws of commentaar daarop, geen schaatsen, zelfs geen DWDD, zelfs geen Omrop Fryslân :). Maar ik wil vasten niet beleven als ik wat ik NIET doe, maar iets wat TOEVOEGT. Stel dat ik anderhalf tot 2 uur ontvang op deze manier: Ik neem mij dus voor om twee uur per dag te bidden en bijbel te lezen. Bij bidden ga ik uit van het Jezus gebed, wat de Oosterse Orthodoxe Kerken ons leren: Op de wijze van ademhalen: bij het inhalen niet sigarettenrook inhaleren, maar de naam van Jezus :"Jezus Christus, zoon van God". . . . en dan bij het uitademen: "ontferm u over ....." en vul maar in, waarvoor of voor wie, je je gedrongen voelt te bidden.

AR schrijft: Ieder jaar opnieuw probeer ik de 40-dagentijd bewust te beleven. Met een kalender, een dagboek, probeer ik waakzaam te zijn. Dit jaar begin ik iedere dag met de kalender voor de vasten- en lijdenstijd van Anselm Grun en Clemens Bittlinger. Vorig jaar al gekocht maar door de verhuizing toen niet aan toegekomen. Dit jaar dus wel. Een wakkere geest is het sleutelwoord voor deze eerste vastenweek. Kijk om je heen en wat zie je? Ik zie natuurlijk heel veel, maar wat ik vooral waarneem is het zwerfafval. We wonen in de buurt van twee lagere scholen en de snoeppapiertjes en lege pakjes drinken vliegen ons letterlijk om de oren. Tot nu toe ruimde ik dan incidenteel op maar voor deze 40-dagentijd heb ik mij voorgenomen om iedere dag een rondje rond ons blok, inclusief school, te maken en het zwerfvuil op te ruimen.
De oogst van gisteren: lege drinkflesjes, een lege plastic literfles, een leeg literpak vruchtensap, een leeg zakje shag, platgetrapte blikjes en pakjes drinken, rietjes, snoeppapier, glas van een bierflesje, schoonmaakdoekjes.
Daarnaast vast ik 14 uur. Na de avondmaaltijd alleen nog thee en water tot 14 uur later het ontbijt met havermoutpap. Komende week wil ik vlees uit het menu schrappen. Anselm Grun noemt dit 'Afzien van typische slaapmiddelen zoals eten en drinken, zodat we onze ogen openen en met heldere zintuigen door de wereld te gaan'.

20 februari: EH combineert het klassieke vasten met moderne elementen: Geen tv, Facebook, GeenStijl, Tinder/e-matching, gebak of koekjes, chocolade,koffie of decaf, alcohol en seks. Om de ontstane tijd te vullen: meer wandelen, religieuze-spirituele boeken lezen, bellen, kaarten versturen, schrijven, zingen in mijn eentje, zangboek maken, naar rk kerkdiensten op woensdagavond toe.
In verschillende Doopsgezinde gemeenten wordt in deze tijd samen een sobere maaltijd gegeten. Zo'n maaltijd kan bestaan uit soep met brood, of een maaltijd zonder vlees.  

19 februari: JB gebruikt in de 40dagentijd geen sociale media - behalve voor werk. Die tijd wordt gebruikt om dagelijks 1 uur te wandelen. 
Er is een whatsappgroep waarin men elkaar bemoedigt en de ervaringen deelt. Vastenitems zijn: geen koffie, alcohol, televisie, sociale media, beeldschermen na 21u, chips, 
wel: wandelen, een boek per week lezen, meer verse groente eten, mediteren

MG wil 40dagen lang bewust omgaan met het kopen van goederen in plastic. 

15 februari: De eerste bijdrage van JG: De Veertigdagentijd in de gemeenschap waar JG toe behoort, heeft als thema ‘Uitgedaagd tot Verbond’. Op de zondagen lezen we de grote verbondsverhalen uit het eerste testament. In de Aswoensdagviering worden de palmtakjes van vorig jaar verbrand die wij kunnen meenemen. Een takje staat dan voor wat je wilt loslaten of juist op je wilt nemen. Ik wil op me nemen dat ik vertrouw op de verbondenheid die er is met mensen waar ik verbonden mee ben. Te vaak wil ik die verbondenheid bevestigen met een mailtje, een telefoontje of een gesprekje.  

14 februari 2018: De veertigdagentijd is begonnen. Voor veel mensen een tijd van bezinning. Vasten, kaartjes sturen, stilstaan bij de dingen van het leven. De komende 6 weken schrijft een aantal mensen over hun leven in de veertigdagentijd. Gaan ze vasten, of juist niet. Als ze vasten, wat ontzeggen ze zich dan. Wat zijn alternatieven voor vasten. Kun je ook iets toevoegen in deze periode.

Het is de komende weken te lezen op de site van de FDS. Om te beginnen een uitleg over vasten. Eric maakte een presentatie over de achtergrond en bedoeling van het vasten. Ga in het menu naar Foto's - Vasten 2018 of klik hier. Van Annie komt een historische bijdrage over Mennonieten en het vasten


Naar het nieuwsoverzicht

  Meer informatie     ANBI-register Friesche Doopsgezinde Sociëteit
 
  contact maandblad sitemap
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2018 Doopsgezind.nl