> nl/column/2020/05/7/daar-zit-ik-dan/4

Column

 

Daar zit ik dan

Daar zit ik dan. Alle voorbereidingen voor de digitale viering zijn getroffen. In principe is dat hetzelfde als bij een voorbereiding op een gewone viering; daar zijn de gemeenteleden ook niet bij aanwezig. Nu is het zover, dat ik kan gaan opnemen. Ik doe dat thuis aan mijn bureau met de laptop open. Ik doen dat liever thuis dan in een lege Vermaning. Boven in beeld staan de teksten en onderin het beeld van de camera. Een lieve collega heeft in de eerste week van de coronacrisis les gegeven in het maken van een video-viering en ik ben daarmee aan de slag gegaan. Het is vooral tijdens de opname, dat ik mijn gemeenteleden mis, want tijdens het uitspreken van teksten kan ik niet de gemeente rondkijken zoals ik dat tijdens een gewone viering wel doe.
Tijdens gewone vieringen vind ik het nooit erg als er iets niet goed gaat en bovendien kan ik daar direct op reageren. Dat is met een digitale viering anders. Dat bleek deze week. Ik had de video via de camera en de video-editor naar YouTube geupload en vervolgens gecontroleerd via de laptop van mijn partner. Alles leek goed en dus stuurde ik de link naar gemeenteleden. Ik had beter moeten kijken, want het einde bleek er niet op te staan. Niemand reageerde en ik ontdekte dat pas toen mijn partner ging kijken/luisteren. Ik maakte een nieuwe upload, waar het einde wel op stond. Weer naar gemeenteleden gestuurd. Geen reactie, terwijl ik zag dat de viering wel door heel veel gemeenteleden was geopend. Meer dan een dag later ontving ik een berichtje, dat er aan het begin iets niet goed ging. Daarop gaf ik het advies hoe daarmee om te gaan en dat bleek te werken.                                        
Ik vraag me af wat al die andere gemeenteleden hebben gedaan. Verschillende malen aangeklikt en toen met een geërgerd gebaar de viering weggeklikt? Zelf bedacht hoe ermee om te gaan en dus de hele verdere viering toch nog beluisterd en bekeken? Slechts één persoon meldde mij hoe ze ermee was omgegaan en dat gaf mij de hoop dat meerdere gemeenteleden ook hadden ontdekt, dat het mogelijk was. Maar…ik heb eigenlijk geen idee.                                                                                                                        
Gewoonlijk gedij ik goed bij missers in een viering, omdat ik daar direct op kan reageren. Nu ben ik als voorganger, die toch vooral gericht is op haar gemeenteleden, op mezelf aangewezen en dat pas niet goed bij mij. Ik weet niet of het overkomt, wat ik wilde meegeven en ik weet ook niet of men wel met de technische kant van een YouTube-viering overweg kan.                                                                                        
En wat ik het ergste vind? Ik zit helemaal alleen achter mijn bureau te zingen! Daar zit ik dan.


Terug

 
Meer informatie   ANBI-register Friesche Doopsgezinde SociŽteit
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2021 Doopsgezind.nl