> nieuws

Nieuws

 
8 januari 2020

DORE Dokkum start het ds. Agniet Frevel jaar.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Verenigde Christelijke Gemeente (Doopsgezind en Remonstrant) vond de aftrap plaats van het ds. Agniet Frevel jaar. 2020 Staat in het teken van 75 jaar bevrijding en daar hoort ds. Frevel ook een plek in te krijgen.

Ds. Agniet Frevel diende de gemeente van 1931 tot en met 1960. Samen met haar vriendin Fem Steenbergen heeft zij tijdens de oorlog meerdere (Joodse)kinderen voor kortere of langere tijd onderdak geboden in de pastorie. Lenie Lap nam de aanwezigen op de nieuwjaarsbijeenkomst mee door de jaren van de oorlog.

Het waren twee markante vrouwen, met verve droegen zij het vrijzinnige gedachte goed uit. Principiële mensen die de gemeente zagen als een voorbeeld voor de wereld. Hieruit volgde o.a. geen gebruik van alcohol, geen vlees en geen bewapening. Op 21 oktober 1941 werden in Dokkum 40 Joodse onderduikers opgepakt. Hierbij waren geen onderduikers uit de groep Frevel. Ds. Frevel werd wel ontboden in het Burmaniahuis te Leeuwarden en moest verantwoording afleggen over de afkomst van de twee oudste pleegkinderen. Ds. Frevel stond bekend als een eerlijke vrouw maar in de geschiedschrijving staat ”daar loog ze alles aan elkaar”.

Historicus Derk Jansen uit Oenkerk heeft al meerdere publicaties gedaan over ds. Frevel en heeft toegezegd de gemeente te ondersteunen met zijn kennis.


Terug
Meer informatie   ANBI-register Friesche Doopsgezinde SociŽteit
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2020 Doopsgezind.nl