> nieuws

Nieuws

 
12 mei 2020

Update: Ds. Agniet Frevel jaar in DORE Dokkum

2020 is in de Doopsgezinde en Remonstrantse gemeente het ds. Agniet Freveljaar. Dit jaar staat in het teken van 75 jaar bevrijding en daar hoort ds. Frevel ook een plek in te krijgen.

Update 12 mei:
Boekje over ds. Agniet Frevel opnieuw uitgegeven.Afgelopen week kreeg Lenie Lap, projectleider “Frevel – Steenbergen ’40 –’45”, het eerste boekje “ ds. A. Frevel, predikante in de Verenigde Christelijke Gemeente te Dokkum 1931 – 1960” uitgereikt. 
Het boekje, met een inleiding op drie decennia ds. A. Frevel, door dr. D. Jansen is een tweede uitgave. Deze nieuwe uitgave had een basis informatie boekje moeten zijn voor de expositie over ds. Agniet Frevel en haar vriendin Fem Steenbergen tijdens de 2e Wereldoorlog die op 13 juni geopend zou worden. Door de corona crisis wordt de expositie in de Doopsgezinde Remonstrantse kerk aan de Legeweg nu een jaar uitgesteld en sluit dan weer aan op alle 75 + 1 jaar na de bevrijding activiteiten.
In deze uitgave doorloopt  Derk Jansen de 29 jaar die ds A. Frevel in Dokkum heeft gestaan. De geschiedenis van de Verenigde Christelijke Gemeente komt aan bod en hij staat stil bij de periode ’40 – ’45. Drie Joodse meisjes werden in de 2e wereldoorlog bij Frevel en Steenbergen in de pastorie onder gebracht. Ook zouden er nog zo’n 40 kinderen korte of iets langere tijd onderdak bij hen hebben gekregen.
De werkgroep “Frevel – Steenbergen ’40-’45, bestaat uit 9 leden van de Doopsgezinde – Remonstrantse gemeente. Er wordt gewerkt aan een podcast met verhalen over Frevel en Steenbergen . De werkgroep heeft inmiddels ook beschikking over een groot aantal foto’s en schriftelijk materiaal. Samen met 2 documentaires waarin Evalina Stad, een van de drie kinderen, haar verhaal doet ligt er al prachtig materiaal voor een indrukwekkende expositie.

Update 5 feb: Leden Werkgroep ds. Frevel en  Steenbergen ’40-’45 op bezoek in de pastorie.

Koop Mulder ontving afgelopen week Nanny de Vries, Thea Metz en Lenie Lap in de voormalige pastorie van de Doopsgezinde – Remonstrantse gemeente aan de Legeweg te Dokkum. Dit prachtige imposante gebouw was in de tweede wereld oorlog het werkdomein van ds. Agniet Frevel en Fem Steenbergen. Koop Mulder en zijn partner Corinna Scharringhausen restaureren het huis stap voor stap en proberen de kamers zo veel mogelijk in oude staat terug te brengen.
In 2018 hebben Koop en Corinna meegewerkt aan een documentaire van de NPO aangaande de viering van de bevrijding in 2018. Koop en Corinna hebben lange tijd contact onderhouden met Ingelene, één van de drie Joodse meisjes, opgevangen door Frevel en Steenbergen tijdens de 2e wereld oorlog. Zodoende konden zij vertellen over die periode. Ook hebben ze van Ingelene fotoboeken gekregen. Corinna en Koop hebben dit materiaal nu aan de werkgroep beschikbaar gesteld. De foto’s worden gedigitaliseerd zodat ze deze zomer in de expositie over Frevel en Steenbergen in de DORE kerk te zien zijn.
De werkgroep is nog opzoek naar de namen van zo’n 15 kinderen die in de tweede wereldoorlog onderdak hebben gevonden in de pastorie bij Frevel en Steenbergen. Wie informatie heeft over deze kinderen kan contact opnemen met Thea Metz: email:  roland.thea.metz@hetnet.nl

8 jan. 2020:Ds. Agniet Frevel diende de gemeente van 1931 tot en met 1960. Samen met haar vriendin Fem Steenbergen heeft zij tijdens de oorlog meerdere (Joodse)kinderen voor kortere of langere tijd onderdak geboden in de pastorie. Lenie Lap nam de aanwezigen op de nieuwjaarsbijeenkomst mee door de jaren van de oorlog.

Het waren twee markante vrouwen, met verve droegen zij het vrijzinnige gedachte goed uit. Principiële mensen die de gemeente zagen als een voorbeeld voor de wereld. Hieruit volgde o.a. geen gebruik van alcohol, geen vlees en geen bewapening. Op 21 oktober 1941 werden in Dokkum 40 Joodse onderduikers opgepakt. Hierbij waren geen onderduikers uit de groep Frevel. Ds. Frevel werd wel ontboden in het Burmaniahuis te Leeuwarden en moest verantwoording afleggen over de afkomst van de twee oudste pleegkinderen. Ds. Frevel stond bekend als een eerlijke vrouw maar in de geschiedschrijving staat ”daar loog ze alles aan elkaar”.

Historicus Derk Jansen uit Oenkerk heeft al meerdere publicaties gedaan over ds. Frevel en heeft toegezegd de gemeente te ondersteunen met zijn kennis.


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Friesche Doopsgezinde SociŽteit
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2020 Doopsgezind.nl