> fds project cpt lesbos > projectinformatie cpt lesbos

Projectinformatie CPT Lesbos

 
 

Christian Peacemaker Teams (CPT)
CPT komt voort uit de gedachte; ‘Wat zou er gebeuren als Christenen zich met dezelfde discipline en zelfopoffering in zouden zetten voor vrede, als legers zich inzetten voor oorlog?’ (Ron Sider ‘84).
CPT werkt op uitnodiging van lokale gemeenschappen aan transformatie van geweld tot duurzame vrede, vanuit de overtuiging dat zulke inzet een stuk efficiënter is dan die van militaire kracht.
Op dit moment heeft CPT-International programma’s in Palestina, Colombia, Koerdistan en Lesbos.

CPT-Nederland werkt sinds 2014 met name op en rond Lesbos. De media-aandacht voor die regio is minder, maar de crisis voor de betrokkenen is dat zeker niet. Vluchtelingen die eerder nog door mochten reizen naar het Griekse vasteland worden nu door de zg. ‘Turkije-deal’ maandenlang onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden in detentiecentra: in dunne tentjes die amper beschermen tegen weer en wind, of zelfs vlam vatten door geïmproviseerde vuurtjes.
Zó mogen mensen niet worden opgevangen, nooit niet, dus ook niet na hun lange en traumatische vlucht tot hier, de grens van Europa.
CPT werkt aan:
– Alternatieven voor geweld - ‘Alternatives to Violence Project’ (AVP)
Vanaf 2018 verzorgt CPT trainingen waarbij we met een grote verscheidenheid van mensen leren om op een geweldloze manier om te gaan met hun huidige situatie. De training wordt gegeven aan gemotiveerde vluchtelingen, mensenrechtenwerkers en lokale bevolking, van allerlei religieuze, culturele en gender-achtergrond. Door intensieve inzet van tolken kunnen de zeer gemengde groepen al tijdens de training vooroordelen omzetten in creatieve energie.
– Rechtszaken
Vanaf het begin volgen we rechtszaken die worden gevoerd tegen vluchtelingen. Zo zijn er bijvoorbeeld minderjarigen die in ruil voor een korting op de overtocht zijn overgehaald om de rubberboot naar Lesbos te besturen en vervolgens worden opgepakt voor mensensmokkel. In zeer gebrekkige processen worden ze veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Griekenland lijkt dus op te treden tegen mensensmokkel, maar in werkelijkheid komen vluchtelingen achter de tralies en blijven de echte smokkelaars in Turkije aan vrije wal.
– Vertellen van het verhaal
Onze nauwe betrokkenheid tot allerlei mensen en partijen maakt dat we de buitenwereld goed kunnen informeren over de werkelijke gang van zaken - zeker niet ons minste doel!
.. eilanders, hulpverleners en vluchtelingen voelen zich niet geheel overgeleverd aan wanhoop,
.. we kunnen actief bemiddelen bij het verzachten van trauma’s,
.. de buitenwereld krijgt vat op de werkelijkheid en ontdekt mogelijkheden voor solidariteit.

Het ‘Alternatives to Violence’ project is begroot op €2.500 per training (4 per jaar); reiskosten externe experts, huur accommodaties, hulpmiddelen, onderhoud en overnachting van deelnemers en trainers.
De voorgestelde bijdrage van FDS gemeenten 2020/2021 betreft een ondersteuning van genoemd traingsproject ‘Alternatives to Violence’.

 
  Meer informatie     ANBI-register Friesche Doopsgezinde Sociëteit
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2023 Doopsgezind.nl